Αστικοί μύθοι(;) της Θεσσαλονίκης:Το σπίτι της Βασ.Όλγας και τα στοιχειωμένα κτίρια της πόλης


Υπάρχουν και σήμερα στοιχειωμένα σπίτια, με κατάρες, φαντάσματα και κακά πνεύματα; Άλλοι τα πιστεύουν, άλλοι όχι. Στη Θεσσαλονίκη πάντως αρκετοί θεωρούν «στοιχειωμένο» το σπίτι της Βασιλίσσης Όλγας, στον αριθμό 263.
Το σπίτι λέγεται πως παλιά ήταν αρχοντικό κάποιου Εβραίου ή καζίνο ενώ σήμερα δεν κατοικείται αφού είναι ετοιμόρροπο και ο γύρω χώρος έχει μετατραπεί σε αποθήκη οικοδομικών υλικών. Παλαιότερα έγιναν πολλές σφαγές εκεί μέσα και ο θρύλος θέλει τις ψυχές που έφυγαν να παραμένουν στον τόπο τους. Όσοι έζησαν εκεί παλιότερα, ακούγαν θορύβους σαν να πέφτουν κεραυνοί. Τέτοιους θορύβους  παρατηρούν και πολλοί γείτονες. Οσοι πήγαν να το κατεδαφίσουν, σκοτωθηκαν.Φημολογείται πως όσοι έχουν μείνει εκεί νύχτα ακούν φοβερούς θορύβους από φαντάσματα που κυκλοφορούν στα δωμάτια, με αποτέλεσμα να τρέπονται σε φυγή.

Λέγεται πως ΄το συνοδεύει κατάρα και όποιος μένει εκεί κινδυνεύει να τρελαθεί, ενώ όποιος προσπαθήσει να το γκρεμίσει κινδυνεύει να πεθάνει. Στο παρελθόν το πήραν δύο εργολάβοι για να το κατεδαφίσουν, όμως την ημέρα που πέρασε στην ιδιοκτησία τους ο ένας πέθανε από την καρδιά του και ο άλλος σκοτώθηκε σε τροχαίο ταξιδεύοντας στην Αθήνα. Για το σπίτι αυτό γίνεται μεγάλη συζήτηση και μέσω του Internet. «Όποιος τολμάει ας πάει να το επισκεφτεί. Εγώ προτιμάω να μην περνάω ούτε απ’ έξω. Το σπίτι αυτό κρύβει κάποιο φοβερό μυστικό και όποιος είναι γενναίος ας πάει να το λύσει», διαβάζουμε σε ιστοσελίδα, ενώ ένας νεαρός περιγράφει τη δική του εμπειρία: «Πήγαμε χθες με φίλους αλλά δεν μπήκαμε μέσα γιατί φοβηθήκαμε. Τι θα συναντήσουμε; Μπορεί να σε ακολουθήσει το πνεύμα;».
Αρκετοί είναι αυτοί που αποφεύγουν ακόμη και να περνούν τη νύχτα έξω από το κτίριο ή αλλάζουν και πεζοδρόμιο με το φόβο πως ίσως κάτι κακό θα τους συμβεί εάν δεν υπακούσουν στους νόμους των «πνευμάτων».

«Έχουν ακουστεί διάφορα για όσους έχουν νοικιάσει ή έχουν θελήσει να κατεδαφίσουν το σπίτι της Βασ. Όλγας 263. Όμως απ’ ότι γνωρίζω το κτίριο ανήκει σε μία κατασκευαστική εταιρία και ο λόγος που δεν χτίζεται είναι ότι υπάρχει πρόβλημα με τα όρια του διπλανού οικοπέδου και η υπόθεση έχει φτάσει έως τον Άρειο Πάγο», μας είπε ο πρώην πρόεδρος των κτηματομεσιτών Θεσσαλονίκης, Γρηγόρης Λιάντας.

Δεν είναι όμως μόνο το συγκεκριμένο σπίτι που «βαφτίζεται» ως στοιχειωμένο στη Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν και άλλα κτίρια που έχουν συνδεθεί με φήμες που κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα για κακά πνεύματα ή για τραγικές ιστορίες που σημάδεψαν τους πρώην ιδιοκτήτες τους. Τέτοια είναι στην Αρετσού της Καλαμαριάς αλλά και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, λίγο μετά το δικαστικό μέγαρο.
«Υπάρχουν άνθρωποι που επηρεάζονται από τέτοιες ιστορίες και δεν θέλουν να νοικιάσουν κάποιο από αυτά τα σπίτια, όμως το θέμα είναι κατά πόσο τις πιστεύει ο κάθε ένας», μας εξηγεί ο κ.Λιάντας.

Αναφέρεται πως το σπίτι στην Αρετσού  εχει τρομοκρατήσει τη γειτονιά σε σημείο που εχουν βάλει πάνω του εικόνες της Παναγίας, σταυρούς, και σκόρδα, καθώς και κάθε βράδυ οι γείτονες φωτίζουν ολόκληρο το σπίτι γιατί έχουν ακουστεί διάφορα.Υπάρχουν ακόμη και οι προληπτικοί που κάνουν ένα «βήμα» παραπέρα και μιλούν και για περιοχές με αρνητική αύρα. Μεταξύ αυτών λένε πως είναι η πλατεία Τερψιθέας στην Άνω Πόλη και ο παλιός δρόμος της Θέρμης μετά τα νέα νεκροταφεία. Όπως αναφέρουν στις περιοχές αυτές η ατμόσφαιρα είναι βαριά και αφιλόξενη, ενώ η προσαρμογή δύσκολη.
Πληροφορίες από διάφορες ιστοσελίδες



Bookmark and Share

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΗΝ Β. ΟΛΓΑΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙΕΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΠΡΟΠΟΛΕΜΙΚΑ ΗΤΑΝ ΕΒΡΑΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ ΩΣ ΚΑΖΙΝΟ.
ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΩΣ ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟΠΟ ΒΑΣΑΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΩΝ… ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΤΥΠΟΘΕΙ ΣΕ ΕΚΕΙΝΟΝ ΤΟΝ ΧΩΡΟ.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ. ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΥΣΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΕΙ ΑΚΟΜΗ. ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΗ.

ΣΕΙΡΙΟΣ
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΜΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΕΧΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΟΜΗΡΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ.
«Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΟΥ

Τον Ιούνιο του 1978 η Θεσσαλονίκη συγκλονίζεται από έναν ισχυρό σεισμό και από τα χιλιάδες κτίρια της πόλεως, ένα μόνον καταρρέει και αυτό βρίσκεται στην πλατεία Ιπποδρομίου.Το γεγονός αυτό αν και είναι συγκλονιστικό, ωστόσο δεν προκαλεί κατάπληξη στους αμύητους όσον αφορά την ιστορία της πόλης. Γι΄ αυτούς όμως που γνωρίζουν, είναι ένα ακόμη τραγικό συμβάν στην αλυσίδα των μακάβριων γεγονότων που στοιχειώνουν τον καταραμένο τούτο τόπο.Άς πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στην θέση που βρισκόταν η πολυκατοικία που κατέρρευσε υπήρχε μια κατοικία πού ανήκε σε παλιά οικογένεια της Θεσσαλονίκης. Μόνη κληρονόμος μία υπέργηρη γυναίκα που τα χρόνια και οι συμφορές είχαν κλονίσει την ψυχική της υγεία.Την γυναίκα αυτή επισκεύθηκε ένας Πολιτικός Μηχανικός για να την πείσει να δώσει το σπίτι της αντιπαροχή. Συνηθισμένος στις αρνήσεις των υπέργηρων ιδιοκτητών, ο Πολιτικός Μηχανικός δεν σταμάτησε να την πιέζει. Ένα Χειμωνιάτικο απόγευμα την επισκεύθηκε για μία ακόμη φορα, με αποτέλεσμα οι αποκαλύψεις της να φέρουν στο φως την απόκρυφη ιστορία της Πλατείας.« Κατοικήσαμε το σπίτι αυτό πού για χρόνια ήταν κλειστό,» είπε η γηραιά κυρία «χωρίς να γνωρίζουμε την μοίρα των προηγούμενων ιδιοκτητών του. Είμασταν μια ευτυχισμένη οικογένεια και οι γονείς μου είχαν άλλα τρία παιδιά. Οι γείτονες πού γνώριζαν την ιστορία του, μας έβλεπαν με δυσπιστία και άλλες φορές με τρόμο. Οι γονείς μου όμως δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι ήθελαν να πούν τα τρομαγμένα τους βλέμματα.Ένα βράδυ ένας αλαφροϊσκιωτος της γειτονιάς, κτύπησε την πόρτα μας. Ζήτησε να δεί τον πατέρα μας προσωπικώς. Στην συζήτηση εκείνη πού λίγα κατάλαβε ο πατέρας μου, ο άνδρας αυτός του παρέδωσε ένα μικρό βιβλιαράκι δέκα περίπου σελίδων, χωρίς συγγραφέα, με τίτλο: «Ο ΑΙΜΟΡΑΓΩΝ ΛΙΘΟΣ». Στο βιβλιαράκι αυτό περιγραφόταν η ιστορία μιας μαρμάρινης στήλης στην οποία ήταν γραμμένα 18.000 ονόματα. Η στήλη αυτή ορθωνόταν στο σημείο που αργότερα κτίστηκε το σπίτι μας. Μία φορά τον χρόνο η στήλη αιμοραγούσε και οι Θεσσαλονικείς πού ήταν οπαδοί αλλόκοτων δοξασιών συγκεντρώνονταν εκεί και έκαναν μία Τελετή για να εξιλεωθούν από το αίμα των νεκρών που ήταν αναγραμμένοι στην στήλη.Το βιβλιαράκι εκείνο έγραφε πως η στήλη ήταν τοποθετημένη στο κεντρικό σημείο του αρχαίου Ιπποδρόμου της Θεσσαλονίκης που έδωσε το όνομά του στην πλατεία. Όταν ο Θεοδόσιος κατέσφαξε τους 18.000 Θεσσαλονικείς, τα συσσωρευμένα πτώματα λένε πως κάλυψαν την στήλη αυτή και το αίμα τους πότισε βαθειά το μάρμαρο.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τρομοκρατημένοι οι εναπομείναντες Θεσσαλονικείς, θέλησαν να τιμήσουν τους νεκρούς εκείνους, δεν τολμούσαν όμως να το κάνουν. Κάθε φορά πού περνούσαν από το σημείο εκείνο έριχναν και μια μικρή πέτρα στην αρχή και αργότερα άφηναν ένα όστρακο, ένα σπασμένο κομμάτι αγγείου όπου είχαν χαράξει το όνομα του δικού τους νεκρού….Όταν αυτοκράτορας έγινε για λίγους μήνες ο Ευγένιος Φλάβιος στα 392, οι Θεσσαλονικείς αναθάρρησαν και χάραξαν τα ονόματα των σφαγιασθέντων πάνω στην στήλη εκείνη που αιμοραγούσε μια φορά τον χρόνο, την ημέρα εκείνης της σφαγής. Αυτό δεν άρεσε στους φανατικούς εχθρούς των Θεσσαλονικέων και με την πτώση του αυτοκράτορα γκρέμισαν την στήλη.Τα χρόνια πέρασαν, το ίδιο και οι αιώνες και στο σημείο εκείνο κτίστηκε το σπίτι μας. Λένε πως στα θεμέλια βρήκαν χιλιάδες όστρακα και μια σπασμένη στήλη και νόμισαν πως αν τα απομάκριναν θα σταματούσαν τα φαινόμενα πού χαρακτήριζαν τον τόπο.Η οικογένεια πού έμενε στο σπίτι αυτό πρίν από εμάς ήταν πλούσια και ισχυρή, όλα τα μέλη της όμως χάθηκαν. Άλλος τρελλάθηκε, άλλος δολοφονήθηκε κι άλλος αρρώστησε βαρειά. Το σπίτι ερήμωσε για χρόνια, ώσπου το κατοικήσαμε εμείς.Ένα βράδυ λίγο πρίν πέσουμε για ύπνο, άρχισε να αιμμοραγεί ο τοίχος του κεντρικού δωματίου, να ακούγονται κραυγές και χλιμιντρίσματα αλόγων. Τρομοκρατημένοι βγήκαμε έξω και κοιμηθήκαμε στο σπίτι ενός συγγενή μας.Την άλλη ημέρα δεν είδαμε ούτε ένα από εκείνα τα σημάδια. Ο πατέρας μου όμως εκείνη την χρονιά αρρώστησε σοβαρά και σε λίγους μήνες πέθανε. Η μητέρα μου δεν άντεξε τον τρόμο και κλείστηκε σε ψυχιατρείο. Ο μεγάλος μου αδελφός δολοφονήθηκε σε μια συμπλοκή, ενώ τα άλλα δύο αδέλφια μου, άγνωστο πως, πνίγηκαν στην θάλασσα.Έβλεπα να έρχεται και η σειρά μου όταν ένας άγνωστος με πλησίασε και με συμβούλευσε την επόμενη χρονιά, την ίδια ημέρα να κάνω την τελετή που συνήθιζαν οι αρχαίοι Θεσσαλονικείς, για να εξευμενίσω τα πνεύματα των σφαγιασθέντων.Επειδή δεν γνώριζα τι ακριβώς να κάνω, την ημέρα εκείνη συγκεντρώθηκαν κάποιοι άγνωστοι στο σπίτι μου που έψαλαν ύμνους που δεν είχα ακούσει ποτέ. Με την τελετή αυτή προστατεύαμε έτσι κάθε χρόνο όχι μόνο το σπίτι μου αλλά και ολόκληρη την περιοχή του αρχαίου Ιπποδρόμου.Δυστυχώς οι άνθρωποι αυτοί πέθαναν από δυνάμεις πού εμείς πιά γνωρίζουμε καλά. Εάν πεθάνω και εγώ τότε κανείς δεν θα μπορεί να προστατεύσει τον τόπο. Μην κτίσεις στο σημείο αυτό γιατί είναι καταραμένο. Αν όμως κτίσεις δίδαξε στους κατοίκους να τιμούν τους νεκρούς προγόνους μας».Αυτά είπε η γριά αλλά κανένας δεν την άκουσε. Όταν η πολυκατοικία κατέρρευσε ελάχιστοι γνώριζαν την ιστορία αυτή. Οι δύο – τρείς πού ήξεραν δεν άφησαν να κτιστεί στο ίδιο σημείο ένα κτίριο κατοικιών.
Η ΚΑΤΑΡΑ ΟΜΩΣ ΒΑΡΑΙΝΕΙ ΤΟΝ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΒΗΣΤΕΙ ΑΝ ΟΛΟΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΥΤΗ».

Ο πολύς ορθολογισμός και η επιστημονική αλαζονεία μπορεί να αποκλείσουν εκδοχές, που, ενώ δείχνουν απίστευτες, ίσως είναι οι πραγματικές.

Σείριος
Ο χρήστης visaltis.net είπε…
http://visaltis.blogspot.com/2009/07/blog-post_9364.html
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΔΕΝ ΔΙΕΚΔΙΚΩ ΤΗΝ ΠΡΩΤΙΑ. ΕΝΑΣ ΑΠΛΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΕΙΜΑΙ ΜΕ ΨΕΥΔΟΝΥΜΟ. ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΝΑΦΑΙΡΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΗΓΗ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΑΥΤΗ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΚΟΤΗΤΑ. ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑ ΟΤΙ ΤΟ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΕΣ ΟΠΩΣ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΓΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΛΛΟΙ. ΕΝΑ ΛΙΘΑΡΑΚΙ ΕΙΠΑ ΝΑ ΒΑΛΩ ΩΣ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ...
ΣΕΙΡΙΟΣ
Ο χρήστης visaltis.net είπε…
Οχι φίλε μου δεν τα βάζω μαζί σου, απλά ενημερώνω ότι το θέμα παρουσιάστηκε από εδώ παλαιότερα.Να ΄σαι καλά.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Κατὰ τοὺς Ἑλληνιστικοὺς χρόνους ἡ ἐπιστήμη ἔκανε ἅλματα. Κατὰ τοὺς ἴδιους χρόνους αὐξήθηκαν οἱ δεισιδαιμονίες καὶ οἱ προλήψεις. Οἱ ἄνθρωποι ὄταν χάνουν τὸν ἔλεγχο τοῦ περιβάλλοντός τους δημιουργοῦν ἕνα διαφορετικὸ περιβάλλον στὸ ταραγμένο τους μυαλὸ ὥστε νὰ ἐξακολουθήσουν νὰ ἔχουν τὸν ἔλεγχο καὶ νὰ ξαναβροῦν τὴν χαμένη ἰσορροπία τους. Ὅσο αὐτὸ δὲν εἶναι ἐπικίνδυνο γιὰ τοὺς ἄλλους οἱ ψυχολόγοι τὸ θεωροῦν θετικό.
Σὲ ἀντίθεση μὲ αὐτοὺς ἐγὼ πιστεύω πὼς ἁπλῶς θὰ πρέπει νὰ ἀποδεχτοῦμε τὴν ἀδυναμία μας τοῦ νὰ ἔχουμε τὰ πάντα ὑπὸ τὸν ἔλεγχό μας καθὼς καὶ τὸ γεγονὀς τοῦ ὅτι πάντα θὰ ὑπάρχουν ἄνθρωποι πολὺ ἐξυπνότεροι ἢ ἰκανότεροι οἱ ὁποίοι θὰ ἀλλάζουν τὸν κόσμο μὲ ῥυθμὸ ταχύτερο ἀπὸ τὸν ῥυθμὸ ποὺ τὸ δικό μου μυαλὸ κατανοεῖ.
Ἕνας ἄσχετος.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
fobamai

YOUTUBE

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *