O Μηχανισμός των Αντικυθήρων αποκαλύπτεται στο Ηράκλειο

 "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΚΑΙ..ΑΛΛΑ"

H λειτουργία του Μηχανισμού των Αντικυθήρων μόλις πρόσφατα έγινε κατανοητή 
(Φωτογραφία: Tony Freeth, Antikythera Mechanism Research Project )

Η έκθεση για το Μηχανισμό των Αντικυθήρων που παρουσιάστηκε το χειμώνα στην Αθήνα μεταφέρεται τώρα στο Ηράκλειο Κρήτης μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Μηχανικά ομοιώματα και πολυμεσικές εφαρμογές αποκαλύπτουν τα μυστικά του υπολογιστή που παρέμεινε μπροστά από την εποχή του για πάνω από 13 αιώνες.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων αποτελεί μια μηχανική μικρογραφία του Αρχαίου Σύμπαντος


Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων αποτελούσε αίνιγμα από την ανακάλυψή του σε ρωμαϊκό ναυάγιο τη Μεγάλη Τρίτη του 1900.

Ένα αιώνα αργότερα, σύγχρονες τεχνολογίες τομογραφίας και απεικόνισης επέτρεψαν σε διεθνή ερευνητική ομάδα να δώσει απάντηση στο μυστήριο:«Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων αποτελεί μια μηχανική μικρογραφία του Αρχαίου Σύμπαντος» αναφέρει ανακοίνωση των οργανωτών της έκθεσης.

»Πρόκειται για έναν περίπλοκο αστρονομικό υπολογιστή που παρακολουθεί τους κύκλους του Ηλιακού Συστήματος, δηλαδή τα ημερολόγια, τις φάσεις και τις θέσεις του Ηλίου και της Σελήνης. Επίσης προβλέπει τις ηλιακές και τις σεληνιακές εκλείψεις, και πιθανώς τις θέσεις των πλανητών. Πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι ο Μηχανισμός περιλάμβανε και έναν τετραετή δείκτη, τον δείκτη της Ολυμπιάδας, ο οποίος παρακολουθούσε τον κύκλο των Πανελλήνιων Αγώνων» εξηγεί η ανακοίνωση.

Στην έκθεση που φιλοξενεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης θα παρουσιαστούν η ιστορία και οι λειτουργίες του Μηχανισμού, καθώς και όψεις της αρχαίας αστρονομίας και τεχνολογίας που είναι απαραίτητες για την κατανόηση της λειτουργίας του και για την τοποθέτησή του στο πλαίσιο της Ιστορίας των Επιστημών και της Τεχνολογίας.


Το κρυφό νήμα που διατρέχει την έκθεση είναι τέσσερις αρχαίοι αριθμοί που διαβάστηκαν στις επιγραφές των θραυσμάτων με τη χρήση τομογράφου και επέτρεψαν την κατανόηση των λειτουργιών του.Η έκθεση παρουσιάστηκε τον χειμώνα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και μετά το Ηράκλειο θα ταξιδέψει στην Ισπανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ιταλία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Κίνα.

Το φθινόπωρο του 2011 θα ενταχθεί σε ευρύτερη έκθεση για το ναυάγιο των Αντικυθήρων που θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου φυλάσσεται σήμερα ο Μηχανισμός.

H έκθεση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης θα είναι ανοιχτή από 19 Ιουλίου έως 31 Οκτωβρίου.Τις καθημερινές λειτουργεί από 9.00 έως 16.00 και τα Σαββατοκύριακα από 10.00 έως 17.00.
Newsroom ΔΟΛ


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑ :Υπολογιστής Αντικυθήρων:Ένα (υπέρ)τεχνολογικό εύρημα που έχει προκαλέσει την αμηχανία,αλλά και το θαυμασμό της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας
 


Bookmark and Share

Σχόλια

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *