ΤΟ ΝΕΚΡΟΜΑΝΤΕΙΟ ΤΟΥ ΑΧΕΡΟΝΤΑ....



Φωτογραφική επιμέλεια ΕΚΠΤΩΤΟΣ


Το νεκρομαντείο του Αχέροντα, που ήταν ένα από τα σπουδαιότερα της Αρχαίας Ελλάδας, βρίσκεται ανατολικά του χωριού Μεσοχώρι, το οποίο απέχει 5 χιλιόμετρα από τις εκβολές του Αχέροντα.


Στην περιοχή υπήρχε η Αχερουσία λίμνη που εκτεινόταν ανατολικά του νεκρομαντείου, σε έκταση περίπου 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ανάμεσα στα χωριά Καναλάκι, Καστρί και Μεσοχώρι.

Στην άκρη της λίμνης, υπήρχε η μυκηναϊκή πόλη Εφύρα. Δίπλα στην πόλη αυτή πάνω σ’ ένα βραχώδη λόφο ύψους 40 μέτρων κτίστηκε το νεκρομαντείο του Αχέροντα. Το νεκρομαντείο αναφέρεται από τους μυκηναϊκούς χρόνους πριν από το 1.000 π.Χ., αλλά τη σημερινή του μορφή την πήρε πολύ αργότερα κατά τους ελληνιστικούς χρόνους (περί το 250 π.Χ.)

Στο νεκρομαντείο, οι προσκυνητές έρχονταν για να επικοινωνήσουν με τους νεκρούς οι οποίοι θα τους ανακάλυπταν τα μελλούμενα. Οι προσκυνητές φθάνοντας στο νεκρομαντείο οδηγούντο στα σκοτεινά λαβυρινθώδη δωμάτια , όπου παρέμειναν επί μερικές μέρες σ’ εκείνο το μυστηριακό περιβάλλον, ενώ συγχρόνως τρέφονταν με παραισθησιογόνες τροφές, όπως  λούπινα. Υπολείμματα μηχανικών κατασκευών δείχνουν ότι το όλο σκηνικό συμπληρωνόταν από μετακινήσεις ειδώλων των νεκρών, ώστε να εντυπωσιάζεται ο προσκυνητής, στον οποίο απαγορευόταν να περιγράψει ό,τι είδε με κίνδυνο της ζωής του.

Φτάνοντας σήμερα στο ύψωμα του Μαντείου, δείτε ανατολικά τον καταπράσινο κάμπο του Φαναρίου και φανταστείτε μία τεράστια
ελώδη λίμνη να απλώνεται μέχρι εκεί όπου φτάνει το μάτι σας. Το νεκρομαντείο το κατέστρεψαν οι Ρωμαίοι το 167 π.Χ.. Οι μεταγενέστεροι κάτοικοι της περιοχής πάνω στο νεκρομαντείο έκτισαν τον ναό του Αγίου Ιωάννη.

Όταν απεκαλύφθη το νεκρομαντείο στη δεκαετία του 1960, ο ναός βρέθηκε στον αέρα έτσι όπως είναι σήμερα στηριγμένος σε μια τσιμεντόπλακα. Η περιπλάνηση στα δωμάτια και τα υπνωτήρια του μαντείου, στην υπόγεια στοά με τα πέτρινα τόξα της κατοικίας του Άδη, τις αποθήκες, αλλά και τα εντυπωσιακά πολυγωνικά τείχη που περιβάλλουν το μαντείο γοητεύει τον επισκέπτη.

Στην περιοχή μπορείτε να φτάσετε με αυτοκίνητο από το χωριό Μεσοπόταμο ή με ένα από τα σκάφη που, ξεκινώντας από τον παραλιακό οικισμό της Αμμουδιάς, θα σας οδηγήσουν, μέσω του ποταμού Αχέροντα, κοντά στο νεκρομαντείο, το οποίο θα επισκεφθείτε ύστερα από πεζοπορία 20 λεπτών.
πληροφοριες απο εδω

ΠΗΓΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ



Bookmark and Share

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *